Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο!
Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα μπορείτε σε κάποιες περιπτώσεις να λαμβάνετε τη θεραπεία στο σπίτι σας ή στον ξενώνα και να επανέρχεστε είτε στα εξωτερικά ιατρεία, είτε στην κλινική σε συγκεκριμένες ημέρες της θεραπείας. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο για το παιδί, καθώς επιστρέφει σε γνώριμο και ζεστό περιβάλλον, μακριά από το νοσοκομείο! Όμως για να είναι το σπίτι μας ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί, χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα:
- Προετοιμασία του σπιτιού. Είναι σημαντική η καθαριότητα του σπιτιού: αποφυγή χρήσης καθαριστικών που περιέχουν χλωρίνη. Αποφυγή αντικειμένων που συσσωρεύουν σκόνη (χαλιά, λούτρινα παιχνίδια) στο δωμάτιο του παιδιού. Αποφυγή κατοικίδιων ζώων μέσα στο σπίτι.
- Διατροφή: Σύμφωνα με το διαιτολόγιο. Φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι, καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, αποφυγή φρούτων και λαχανικών που δεν ξεφλουδίζονται.
- Σωματική καθαριότητα: καθημερινό μπάνιο.
- Περιποίηση στόματος: καθημερινό πλύσιμο δοντιών (πρωί-βράδυ) με μαλακή οδοντόβουρτσα. Στοματικές πλύσεις 3-4 φορές την ημέρα με τα σκευάσματα που θα σας χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.
- Καλή περιποίηση καθετήρα Hickman: καθημερινή περιποίηση του σημείου εξόδου του Hickman μετά το μπάνιο.
- Φαρμακείο στο σπίτι. Θα πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι απαραίτητα κάποια φάρμακα διαθέσιμα εάν χρειαστούν, όπως: παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπυρετικά, καθώς και αντιεμετικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
- Αποφυγή συγχρωτισμού με παιδιά νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας, αποφυγή κλειστών χώρων (παιδότοποι, σινεμά), αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν από ιώσεις.
Πότε θα ανησυχήσω;
Μετά την επάνοδο στο σπίτι υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσετε στο παιδί σας και να επικοινωνήσετε άμεσα με τους θεράποντες ιατρούς για περαιτέρω οδηγίες.
- Σε περίπτωση εμπυρέτου (θερμοκρασία>37,5C), επικοινωνώ άμεσα με το θεράποντα ή με τον εφημερεύοντα ιατρό της κλινικής για οδηγίες. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτεί το παιδί για παρακολούθηση ή/και χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής, για αυτό και δεν πρέπει να αμελήσετε την επικοινωνία με τον ιατρό.
- Αν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης, πχ: βήχας, ρινίτιδα, ρίγος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα, ώστε να εκτιμηθεί κλινικά από ιατρό.
- Αν δείτε έντονη ωχρότητα, εύκολη κούραση, ατονία- αδυναμία, γιατί μπορεί να χρειάζεται κάποια μετάγγιση αίματος.
- Σε περίπτωση ανορεξίας, ή εμέτων με αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα.
- Αν εμφανιστούν μώλωπες, πετέχειες (μικρά στικτά κόκκινα εξανθήματα στο σώμα του παιδιού, στο μέγεθος καρφίτσας), ή αν παρουσιάσει αιμορραγία (ρινορραγία, ουλορραγία).
- Σε κεφαλαλγία- διαταραχές όρασης ή άλλα νευρολογικά σημεία, πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με τους ιατρούς του τμήματος.
Γενικά να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό, οποιαδήποτε αλλαγή δείτε στο παιδί σας να τη μεταφέρετε στον ιατρό σας, καθώς μπορεί εκείνος να την αξιολογήσει και να εκτιμήσει τη σοβαρότητά της. Καλύτερα να ρωτήσετε για κάτι που σας απασχολεί στο παιδί, παρά να το αγνοήσετε και να αργήσει η αντιμετώπισή του.
Μετά το τέλος της θεραπείας/ Late effects
- Παρακολούθηση
- Εμβόλια
- Σε περίπτωση υποτροπής τι κάνουμε
- Παρηγορητική θεραπεία
- Η ζωή μετά τον καρκίνο. Μακροχρόνιες επιπτώσεις – Late effects
- Διατήρηση γονιμότητας