ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΙΤΑΚΗ, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Ζούμε μια ζωή παραμορφωμένη, με πολλές ανοιχτές πληγές και νεκρές στιγμές. Καλούμαστε να μεταμορφώσουμε το προσωπικό μας τραύμα που μας πονάει και δεν μας αφήνει να ζήσουμε, σε κάτι πιο δυνατό που θα μας αφυπνίσει και θα μας δώσει πίσω τη χαμένη μας ζωτική δύναμη.
Κάθε πόνος μέσα μας, αντί να μας μολύνει, μπορεί να γίνει ένας ανεκτίμητος θησαυρός στον βαθμό που τον αποδεχόμαστε και γνωρίζουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Αν τον μεταχειριστούμε σωστά και δεν τον απωθήσουμε, θα αποτελέσει την εφαλτήρια δύναμη για μεταμόρφωση.»
Διαβάζουμε στο νέο βιβλίο της Πέλης Γαλίτη – Κυρβασίλη «Τραύμα και Θαύμα , Ιστορίες Ψυχικής Ανθεκτικότητας και Συγχώρησης» .
Αυτή την μεταμόρφωση επιχειρούμε να προσεγγίσουμε μέσα από τις ομάδες προσωποκεντρικης ανάπτυξης στο «Καρκινάκι». Η προσωποκεντρική προσέγγιση, αναπτύχθηκε από τον Carl Rogers όπου σύμφωνα με τα λόγια του: «Ο σκοπός αυτής της νέας προσέγγισης δεν είναι να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να βοηθήσει το άτομο να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…
Βασίζεται πολύ περισσότερο στην τάση του ατόμου προς την ανάπτυξη, την υγεία και την προσαρμογή…
Αυτή η θεραπεία τονίζει περισσότερο τα συναισθηματικά στοιχεία…παρά τις νοητικές διαδικασίες…
Τονίζει περισσότερο την παρούσα κατάσταση παρά το παρελθόν του ατόμου…
Τέλος αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στην ίδια την θεραπευτική σχέση ως μια αναπτυξιακή εμπειρία».
Για τον Rogers η ζωή όπως και η θεραπεία είναι μια ροή, μια συνεχόμενη διαδικασία, όπου οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι αλλαγές που αποκτά κανείς αν καταφέρει να τις αποδεκτεί και να τις επικοινωνήσει μέσα σε μια ομάδα, θα τον οδηγήσουν στην δική του προσωπική εξέλιξη και μεταμόρφωση. «Στα ομαδικά αυτά σπορ μαθαίνεις να ΄σαι έτοιμος, να συγκρατιέσαι, να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, να θυσιάζεις τις ατομικές χαρές ή προτιμήσεις για τα συμφέροντα της ομάδας. Μαθαίνεις να προσαρμόζεις τις ιδιότητες σου στις ανάγκες του συνόλου, να εκμεταλλεύεσαι, όσο μπορείς, για τη νίκη τα ελαττώματα και τα προτερήματα σου. Με τη μέθοδο αυτή μονάχα μπορείς ν ‘ασκηθείς για το μεγάλο παιχνίδι, αργότερα, της δημόσιας ζωής.»
Ν.Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας, Αγγλία.